Ozon Sistemleri

Havuzunuza Ozonla Gelen Saglik ve Kalite
 
Yüzme havuzunuz arkadaslarinizla ve ailenizle rahatça vakit geçireceginiz, sicak günlerde serinleyeceginiz keyif verici bir mekân olmalidir. Bu sebeple havuzda kullanacaginiz suyun kalitesi sagliginiz açisindan büyük bir önem tasimaktadir.
 
Ozon klordan 1.5 kat daha güçlü ve klordan daha hizli etki gösteren bir dezenfektandir. Diger dezenfektanlarin aksine Ozon, suyu hijyenik olarak zenginlestirmekle kalmaz, sudaki insan sagligina zararli kalintilari da yok eder.
 
Ozon Suyu Nasil Temizler?
 
Apex sistemleri; organik bilesimleri,bakterileri ve virüsleri oksidasyon ve flokülasyon ile havuz suyundan uzaklastirmak için Corona Deflarj Ozon sistemini kullanmaktadir. Ozon, oksitlenme yoluyla bu bilesimlerin ve floküllerin havuz disindaki filtrede toplanmasini saglar. Böylece havuz suyu temizlenmis olur.
 
Klorun Olumsuz Etkileri
 
Havuz dezenfeksiyonunda kullanilan klor yerini ozona birakmaktadir. Klor göz yanmasi, cilt kizarikligi, kulak, burun, bogaz enfeksiyonlari gibi rahatsizliklara yol açmaktadir. Ayni zamanda havuz suyunun pH’ini (asitlik bazlik derecesini) büyük ölçüde etkiler. Bunun yaninda havuz suyundaki organik bilesiklerle (ter, losyon, idrar vb.) reaksiyona girerek insan sagligi için zararli olan kloramin ve THM gibi kimyasal maddeleri olusturur. Klorun yerine baska bir dezenfeksiyon yöntemi kullanmak veya zararli etkilerini yok etmek için daha ekonomik bir yöntem istiyorsaniz tek çözüm ozondur.
 
Ozonun Etkileri
 
Ozon, dünya çapinda suyun gerekli hijyen sartlarini saglamada kullanilan en güçlü oksitleyici ve dogal dezenfektandir. Klordan 3125 kat daha etkilidir ve hizli reaksiyona girer. Havuz suyunda insan sagligina zararli olabilecek kimyasal maddeler birakmaz. En önemli özelliklerinden biri de suyun pH dengesini bozmayarak suda olusabilecek bakterilerin (E.Coli, Giardia, Legionella, Cryptosporidium vb.) olusumunu önlemesidir.
Uyguladigimiz ozon sisteminde dezenfeksiyon kontak tanklarinda meydana gelir. Ozon gazi hiçbir suretle makine dairesine veya havuz içerisine gönderilmez. Yani ozonun insanlara direkt temasi önlenmis olur.
 
Ozonun Havuzlarda Kullanimi
 
1950 yillarinda ozon Avrupa genelinde havuz isletmelerinde dezenfektan olarak kullanilmaya baslanmistir. 1973 yilinda kurulan ozon birligi (IOA) ozonu havuzculugun gelecegi olarak göstemistir. 1980 yilinda ABD’de 50 yildir kullunilmakta olan klorun, üniversite ve kliniklerde yapilan arastirmalar sonucu su aritiminda kullanildiginda kanserojen bilesikleri olusturdugu, havuz suyunda ise idrar ve terle birleserek kloraminleri olusturdugu açiklanmistir.
Bu açiklamalardan sonra EPA (Çevre Koruma Örgütü) içme sulari, yüzme havuzlari ve atik sularda klora alternatif olarak en etkili maddenin ozon oldugunu kabul etmistir. 1990 yili verileri ile Avrupa’da 30.000 adet yüzme havuzu ozon ile temizlenmektedir. 1986 yilindaki Los Angeles Olimpiyatlari’ndan beri, Olimpiyat yüzme havuzlarinin sulari ozon kullanilarak aritilmaktadir.
 
Ozonla Dezenfeksiyon
 
Ozon, kontak tankta suyun içerisinde bozunarak HO2 (Süper oksit) ve OH – (Hidroksil) anyonlarina dönüsür. Oksidasyonda rol oynayan serbest radikaller bunlardir. Sudaki organik maddeler (ter, kir, losyon vb.) CO2 ve H2O ya parçalanarak uzaklastirilir. Böylece ozon büyük yapili organik bilesikleri daha küçük yapili zararsiz organik bilesiklere dönüstürür ve renklerini, kokularini giderir.
Ozon bakteri ve virüslere karsi etkisi oldukça kisa sürede etki gösterir. Ozon, bakterilerin hücre zarini parçalayarak yok eder. Virüsleri ise direkt çekirdeklerine etki ederek yok eder.
 
YÜZME HAVUZUNUZU OZONLA DEZENFEKTE ETMENIN SIZE SAGLAYACAGI FAYDALAR
 
*  Ozon, artik ve kalinti birakmayan tek dogal dezenfektandir.
*  Göz yanmasi, cilt kizarikligi ve kulak, burun ve bogaz enfeksiyonu gibi riskleri tamamen ortadan kaldirir.
*  Ozon, havuzda olusabilecek bakterilerin, mantarlarin ve virüslerin olusumunu engelledigi için yüzücülerde olusabilecek mantar riskini tamamen ortadan kaldirir.
*  Ozon; havuz suyunda bulunan organik kalintilarin oksitlenmesi ile olusan ve insanlarda kanserojen etki yaratan kloramin ve THM gibi kimyasal maddelerin olusumunu engeller.
*  Yapilan arastirmalarda klor ile dezenfekte edilen havuz suyunun insanlarda mesane kanseri riskini arttirdigi ve çocuklarda astima sebep oldugu belirlenmistir. Bu sebeple Corona Deflarj Ozon Sistemi hem yetiskinler hem de küçük çocuklar için ideal bir dezenfeksiyon seçenegidir.
*  Havuzlarda kullanilan mayo, havlu vs. eflyalarda kimyasallardan kaynaklanan renk agarmalarini ve kayiplari tamamen ortadan kaldirir.
*  Havuzda bulunan bagli klor olusumunu engelleyerek hos olmayan klor kokusunu tamamen ortadan kaldirir.
*  Havuz suyunuz eskisinden daha berrak ve parlak olur.
*  Ozon diger kullanilan kimyasallar gibi havuz pH’inin degismesine neden olmaz. Yani suyun pH’inin sabit kalmasini saglar.
*  Depolama, karistirma ve elle temas gerekmeden dezenfeksiyon gerçeklestiginden zaman tasarrufu saglar.
*  Ozon sistemini kullanmaya baslamanizla beraber havuzda kullandiginiz tüm kimyasallar %90 oraninda azalir ve havuz temizliginiz kolaylasir; çünkü *  Corona Deflarj Ozon Sistemi sürekli dezenfeksiyon saglar ve minimum bakim gerektirir.
*  Kimyasal kullanimi azaltarak fazladan para harcamalarini önler.